Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ο Σ


ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

    Η μικτή χορωδία «Χρίστος Τσολάκης» του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 2010. Πήρε το όνομά της από τον εμπνευστή της δημιουργίας της, τον αείμνηστο Πανεπιστημιακό δάσκαλο, Χρίστο Τσολάκη, που για πολλά χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου

    Η αγάπη για το χορωδιακό τραγούδι αποτελεί το βασικό στοιχείο που ενώνει τους 49 ερασιτέχνες χορωδούς που τη συγκροτούν. Σκοπός της είναι η καλλιέργεια της μουσικής έκφρασης των μελών της μέσα από το τραγούδι, καθώς και η διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται πολυφωνικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, έντεχνα, παραδοσιακά και θρησκευτικοί ύμνοι.

    Η χορωδία συμμετείχε σε πολλές χορωδιακές συναντήσεις που διοργανώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης . Έχει εμφανιστεί με επιτυχία σε μορφωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του «ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ», σε Πανελλήνιο συνέδριο για την ελληνική γλώσσα, σ’ επίσημες εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Ίδρυμα των Φίλων του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος, σε αφιέρωμα για τον Χρίστο Τσολάκη κ.α.

     Σημαντική ήταν και η παρουσία της και σε χορωδιακά φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν σ’ άλλες πόλεις, στον Δήμο Θερμαϊκού, στα Γιαννιτσά, στα Τρίκαλα κ.α Ανταποκρίθηκε, επίσης, στο κάλεσμα ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού (Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι) και συμμετείχε σ’ εορταστικές εκδηλώσεις σχολείων των κοινοτήτων αυτών.

    Τη χορωδία διηύθυνε, από την ίδρυσή της και ως τον Οκτώβριο του 2015, ο κ. Δημήτριος Αμανατιάδης, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. Νέος μαέστρος ο κ. Χρήστος Ματζίρης, μουσικός, απόφοιτος του ΑΠΘ.


Χριστουγεννιάτικη συναυλία-τιμητικό αφιέρωμα στον χοράρχη Δημήτρη Αμανατιάδη (21/12/2015)

Copyright © gm-2009-2015